Den personliga berättelsen

Har ni sett dokumentären om Vaccinkrigarna?

I den infiltrerar journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson anti-vaccinrörelsen både i Sverige och i USA för att ta reda på varför vaccinmotståndet verkar öka, särskilt bland unga föräldrar.

En gemensam nämnare för frontfigurerna i antivaccinrörelsen är att de är övertygade om att deras egna barn skadats efter vaccinering. De använder den personliga berättelsen – den egna sorgen – för att påverka andra.

I sig är det inget häpnadsväckande, men problemet uppstår när det blir ett argument för att tysta kritik. Polly Tommey är en av hjärnorna bakom den kontroversiella filmen ”Vaxxed” och under frågestunden som följde premiärvisningen frågade en man i publiken lite försynt om det verkligen går att dra några långtgående slutsatser utifrån ett litet urval av personliga berättelser. Polly Tommey reagerade med omedelbar ilska och vägrade svara på fler frågor.

Antivaccinrörelsen är inte den enda rörelsen där den personliga berättelser triumfar vetenskap och logiska resonemang. Filosofen Charles Taylor beskriver hur vi sedan 60-talet lever i en autenticitetskultur där var och en formar sitt liv och uttrycker sin individualitet genom sina val. Detta har enligt Taylor lett till en föreställning av att varje människa vägleds av sin inre sanning och att ingen därför har rätt att kritisera värderingar och val.

Jag förordar inte konfliktsökande, men önskar att vi skulle kunna diskutera saker på sakligt vis. Att vi inte genast tolkar en kritisk kommentar som hat eller slår ifrån oss så fort någon har åsikter om våra liv. Joel Halldorf brukar prata om att vara civiliserat oense, vilket är ett bra uttryck. Den personliga erfarenheten är viktig, men det blir farligt om den tillåts vara det enda som betyder något.

Föregående

Billie Eilish nya stil

Nästa

Teologistudenten

3 kommentarer

 1. Maria H

  Ja, jag har sett dokumentären, så bra! Men så obehagligt också med vaccin motståndarnas ”argument”. Civiliserserat oense var ett bra uttryck.

  • Maria H

   Ursäkta särskrivningen, det var autokorrigeringens fel!

  • Malina Abrahamsson

   verkligen obehagligt! särskilt med konspirationsteorierna bakom!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén