Att leka med barn

Miriam och Hedda är inte så mycket för att leka på egen hand utan vill gärna att jag och Christoffer ska vara med. Ett tag snöade Miriam in på katter och ville helst att jag skulle gå runt på alla fyra och jama. Under en annan period insisterade hon på att leka dagmamma om och om igen. Och hon märkte direkt om jag gjorde det halvhjärtat.

Jag tycker ofta att det är kul att leka, men långt ifrån alltid. Lösningen har därför blivit att försöka hitta lekar som både barnen och vi kan tycka är helt okej kul. Eller göra sånt man måste göra till en lek. Här kommer mina bästa tips:

 1. Lek med något man kan bygga med. Duplo och lego är ju bra, men något som är ännu roligare är magnetbrickor och plusplus. Jag hade till och med svårt att slita mig från magnetbrickorna en gång när Miriam ville byta lek.
 2. Rensa i lådor. Barn tycker ofta att det är roligt att riva ut saker ur lådor, så därför brukar jag kombinera lek och städ i ett. Våra lådor har aldrig haft bättre ordning än nu.
 3. I julklapp fick Hedda en plastdammsugare. Det är den BÄSTA leksak hon vet, vilket också gör att städningen går smidigt numera. Jag eller Christoffer tar stora dammsugaren och hon kör med den lilla.
 4. Dansa! Jag brukar låta Miriam vara med och göra koreografier till danser som jag sedan använder i dansgruppen som jag leder. Nytta och nöje i ett.
 5. Spel. Finns ändå många barnspel som är roliga även för vuxna, typ fyra i rad och yatzy.
 6. Kurragömma. Under tiden som barnen räknar och sedan letar efter en hinner man plocka ihop lite i lägenheten.

Fellow föräldrar, vad har ni för tips?

Föregående

Osorterad glädje

Nästa

Feminismen och jag

2 kommentarer

 1. Amanda

  Bra tips!! Jag anar en ny profil som mamma-instagrammare (momstagrammer??
  Mina bästa ”lek”tips:
  – laga mat tillsammans, alltså riktig mat. Finns ändå rätt många saker en tvååring kan göra: öppna buljongtärningen, ”hacka” grönsaker med ovass kniv, vispa, smaka av osv
  – bygga koja/gömma sig under filt i soffan. Själv deltar man genom att ligga i soffan och bli lekt på, perfekt!
  – pyssel på låg nivå, typ tejpa fast saker på ett papper, klippa ut bokstäver från en tidning, klippa ett hus i kartong. Bygger iofs på att man själv tycker att det är kul 🙂

  • Malina Abrahamsson

   nejnej ingen momstagrammer här 🙂 men tack för bra tips!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén