Luciamorgon

Sova med flätor, vakna tidigt, kompakt mörker utanför. Och sedan på med lucianattlinnet och glittret, göra sig extra fin.

Jag vet inte hur många luciatåg jag har gått. Kanske 100? Varje år under åren i musikklass lussade vi hela dagen, ja hela helgen. I kyrkor, på banker, konserthus, sporthall och fabrik. Jag älskade det! Sångtexterna skrivna på ljusmanschetten, tassa runt i strumplästen, en förälder vid sidan om – redo med en vattenhink att hälla om det skulle ske en olycka. Och alltid någon tjej som (med flit) höll ljuslågan så nära munnen att hon nästan svimmade.

Som vuxen har jag också lussat. Ett av mina mer minnesvärda luciatåg var i en liten nyöppnad butik på 5th avenue i New York. Konferencier var hockeyproffset Henrik Lundqvist. Jag visste inte vem han var innan, men det kan man inte tro när man ser bilden:

Trots mina många luciatåg har jag ändå inte funderat så mycket på berättelsen bakom. Men Lucia från Syrakusa, vilken enastående kvinna! Redan som ung bestämde hon sig för att inte gifta sig, utan leva helt för Gud. Dessutom skänkte hon allt hon ägde till de fattiga. Lucia var orubblig i sin övertygelse och inte ens när hon blev förföljd på grund av sin tro – såldes till en bordell och utsattes för tortyr – övergav hon Gud. Tänk att det är henne vi sjunger om varje år den 13 december!

Föregående

Närhet och distans

Nästa

Du är min man

6 kommentarer

 1. Maria H

  Luciatåg med Henrik Lundqvist, sjukt stort!!! Tack för att du lyfter upp berättelsen om lucia, tror den går många förbi.

  • Malina Abrahamsson

   ja, det var stort har jag insett i efterhand! 🙂
   och ja, inte ens i kyrkan brukar man prata så mkt om lucia. en dold skatt!

 2. Haha, älskar de här tillbakablickarna som kommer nu och då. Så längesen men ändå så nyss. Jag tänkte igår att jag ville veta mer om Lucia, så bra att du upplyser mig lite!

  • Malina Abrahamsson

   eller hur, känns nyss men var ju ett decennium sen. och jag älskar också tillbakablickarna, få saker gör mig så glad som nostalgi 🙂
   ja varför har man inte pratat om den mäktiga historien om lucia? har alltid vetat att hon var martyr, men inte så mkt mer.

 3. Amanda

  Hahaha älskar bilden <3

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén