Nu när barnen är små och mycket i livet handlar om att tillgodose behov av mat, sömn och lek, är de svårt att förställa sig att de en dag inte kommer behöva min omsorg i samma utsträckning. Men så kommer det ju bli. Lika bra att vänja sig vid tanken.

Just som jag gick och funderade på det här, läste jag en spot-on sak av Henri Nouwen. I boken ”Att söka en helhet” skriver han om att inte försöka äga sina barn utan att se dem som gäster:

”Föräldraskapets svåra uppgift är att hjälpa barnen växa in i den frihet som tillåter dem att stå på egna ben fysiskt, psykiskt och andligt och som tillåter dem att så småningom gå sin egen väg. Frestelsen är och förblir att vilja klänga sig fast vid barnen, att vilja använda dem för egna ouppfyllda behov och inte släppa taget om det och att med direktiv och indirekta antydandes säga att där skyldiga oss detta. 

Visst är det svårt att se barnen lämna hemmet efter många års kärleksfull strävan för att få dem fram till en mogen ålder, men om vi påminner oss om att de endast är gäster som har sitt eget öde, som vi inte känner eller kan diktera, kan vi kanske låta dem gå i frid och få vår välsignelse. En god värd tar inte endast emot sina gäster på ett värdigt sätt och visar dem den nödvändiga omsorgers under vistelsen, han låter dem också gå – när tiden är inne!”