Om läsande

Innan jag kunde läsa, lärde jag mig böcker utantill för att låtsas som att jag kunde läsa. Sedan har det fortsatt. Min första stora läsupplevelse var Annika Thors böcker om österrikiska Steffi och Nellie som flydde andra världskriget och kom till Sverige. Grät så mycket när jag läste. Sedan tipsade min mellanstadieklasskompis om Maria Gripes Skuggan-serie och jag älskade det mystiska och magiska i den. Och så läste jag Tvillingarna på Sweet Valley High, önskade mig en ny varje födelsedag och jul.

Under många år var jag med i Akademibokhandelns bokklubb för barn där man fick läsa massor av böcker och sedan behålla den sista när året var slut. Och sedan dess har jag startat åtskilliga, mer eller mindre varaktiga, bokklubbar. Nu är jag med i en med några andra sk. bookstagrammers. Vi känner egentligen inte varandra, men delar intresset för läsning. Första gången visste jag inte ens deras riktiga namn, ”Hej, är det du som är denharboken? och du är littratur utan e?”

Sedan jag startade mitt bokkonto på Instagram har jag fått så mycket pepp och inspiration. Läsandet blir ännu roligare när man får dela det med andra, utbyta tankar och reflektioner, upptäcka ny litteratur. Jag läser mest svenskt och samtida, alltid fysisk bok. Kan inte koncentrera mig på ljudbok och gillar inte att läsa på skärm. Finns få saker som är lika avkopplande som att leva sig in i en bok. Om det är en riktigt bra bok tänker jag inte ens på att jag läser, jag bara befinner sig i världen som boken utgör. Det är underbart!

Föregående

Värt att fira

Nästa

Hedda 1 år

5 kommentarer

 1. M

  Läsning är fantastiskt. Känns som om jag läste mig igenom barndomen. Jag läste allt:fem böcker, Kitty, Biggles, Cherry Ames, Narnia etc. Min fantastiska chef startade en bokklubb på jobbet för nåt år sen och nu är vi fyra personer som turas om att välja bok. Vår enda regel är att det ska vara nån som ingen läst. Otroligt givande att få prata böcker med kolleger med olika infallsvinklar!

  • Malina Abrahamsson

   å vad härligt! jag älskade också kitty 🙂 Och vad kul med bokklubben på jobbet. var jobbar du? och vad läser ni för böcker?

   • M

    Jobbar på en liten gymnasieskola i Södertälje. Vi läser allt möjligt. Det här läsåret har vi bl a läst Små eldar överallt och en förfärlig bok av Geir Gulliksen. Nu har jag lyckats förtränga vad den heter men den handlar om otrohet. Till nästa gång har vi läst Morgon i Jenin. Det blir en väldig blandning. Förra året läste vi t ex Snö av Orhan Panik och Den rädda löparen. Eftersom vi turas om att välja bok blir det ibland böcker jag inte skulle välja själv, vilket bara är bra. Ingen Kittybok än men vem vet?

    • Malina Abrahamsson

     Vilket roligt jobb! Och intressanta böcker! Geir Gulliksens ”scener ur ett äktenskap” har jag läst. Kanske var det den? Jag gillade inte den. Små eldar överallt vet jag att många gillar och är själv sugen på att läsa den. Morgon i Jenin brukar alltid dyka upp när någon ger boktips. Jag började läsa den men fastnade inte. Å det är så roligt med böcker! Jättekul att diskutera med andra också.

     • M

      Just det, Scener ur ett äktenskap var det. Den tyckte jag riktigt illa om. Morgon i Jenin skulle jag nog inte läst ut om jag inte varit tvungen. Störde mig på det dåliga och melodramatiska språket. Men Små eldar överallt var rätt bra och värd att läsa! Det är fantastiskt med böcker men riktigt svårt att få tonårspojkar att läsa….

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén