Har ni sett Netflix-serien ”Unorthodox”? Handlar om judiska Esty som flyr från den chassidiska communityn i Brooklyn, lämnar sin make och tar sig till Berlin i hopp om ett nytt liv. Klassisk bryta sig loss-story egentligen, men ovanligt välgjord och briljant gestaltad av skådespelarna.

Serien har blivit hyllad, men också gett upphov till en kulturdebatt om individualism och gemenskap. Joel Halldorf skrev i Expressen att den är ett tidstypiskt tecken på den enda bärande berättelsen i vår tid: att individens frihet går före allt annat och att gemenskap, så fort den är tajtare än en frimärksförening, anklagas för sekterism.

John Sjögren hakade på och i Svenska dagbladet skrev han personligt om hur han kände sig verkligt fri först dagen då han trädde in i katolicismen och istället för att leva helt oberoende av auktoriteter fick en lära, tradition och gränser att förhålla sig till.

Varken Halldorf eller Sjögren skulle argumentera för att den religiösa instängdhet och sociala kontroll som Esty upplever är av godo – tvärtom! – men de vänder sig mot den förenklade samtidsbilden av att oberoende är det högsta och bästa värdet.

Halldorf undersöker samma tematik när han i senaste numret av tidskriften Pilgrim skriver att frihet inte handlar om att göra vad som helst när som helst (en alkoholist med pengar på fickan utanför systembolaget är inte fri tex), utan snarare om att leva i enlighet med sin sanna natur. Och vad är vår sanna natur? Att vi är skapade för gemenskap! Livgivande, ibland utmanande, gemenskap.