Författaren Jonas Hassen Khemiri brukar gå till bibliotek och fråga hur många som köar på hans böcker. Eller så brukar han bara stryka längs bokhyllorna och titta på sina verk. Det berättade han under ett författarsamtal på Vårby bibliotek. Han som är så hyllad, tänkte jag. Behöver han ännu mer bekräftelse?? Han svarade utan att jag ställt frågan och berättade att det var ett sätt att döva dödsångest, ett försök att hantera livets förgänglighet. Genom böckerna kommer han att leva kvar, vilket för honom var en tröstande tanke.

Och då slog det mig hur mycket vi gör för att bli ihågkomna. Anstränger oss och tävlar, ställer upp i talangjakter på tv, skriver bloggar och böcker, lägger upp bilder på Instagram. Det finns något djupt existentiellt i det. Vi vill alla lämna spår. När den första snön faller springer barnen ut, kastar sig på marken och gör snöänglar. Titta, här är spår efter MIG! Jag finns! Jag har varit här!