Kyrkan är bäst ingen protest

Ja, med den lite barnsliga rubriken vill jag bara säga att jag den senaste tiden fascinerats av kyrkan. Den världsvida, såväl som den lokala.

Vanligtvis när någon pratar om kyrkan görs det i negativa ordalag. De som inte är del av en församling uttrycker sig ofta kategoriskt, okunnigt och dömande. Och de som är en del av en församling klagar mest över allt som inte fungerar. Därför är det lätt att glömma hur fantastisk kyrkan är, oavsett om man delar dess tro eller inte.

Det blev jag varse när jag häromveckan träffade en familj från ett krigshärjat land i samband med en gudstjänst i min kyrka. Mamman behövde sjukvård, så jag lotsade henne till en läkare i församlingen. Pappan ville prata om asylprocessen, så jag ledde honom till vår diakon. Barnen ville lära sig svenska men får inte gå i skolan än, så jag bjöd in till vårt språkcafé. Och till kyrkans dansgrupp, och till barnläger, och kör, och söndagsskola, och scouter.

Dessutom var det inte bara jag som pratade med familjen. En efter en av dem som varit med i församlingen lite längre gick fram för att hälsa och byta några ord. Och så sa de: Vi ses nästa vecka.

Det är just det som är så bra. Att vi ses nästa vecka, varje vecka. Kyrkan står kvar. Det är ingen fråga huruvida vi ska ha gudstjänst eller inte. Gudstjänsterna kommer fortsätta på obestämd tid. Alla är alltid välkomna. Allt är gratis. Och det finns gott om människor som kan prata, stötta och hjälpa.

Efter ett tag händer också något ännu vackrare. De hjälpsökande blir hjälpare. Främling blir vän. Det är så det funkar när kyrkan är som bäst.

Föregående

Önska ett inlägg!

Nästa

Lyckligare kan ingen vara

6 kommentarer

 1. Maria H

  Yes, så bra! Tack för påminnelsen! Kram

 2. Klara

  Så bra!

 3. När kyrkan funkar som den ska – Så funkar den bra! Gött det. Kul att ha hittat till din blogg. Och kul att du också har en Mirjam <3

  • Malina Abrahamsson

   Eller hur! Och ja, välkommen hit! Miriam, finaste namnet <3

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén