I veckan blev jag inbjuden att bevaka ”Swedish Beauty Awards”. Känns som ett skämt. Jag äger knappt en mascara. Och har absolut ingen aftonklänning att ha på mig. 

Desto mer passande kändes det att få bevaka Existentiell filmfestival i Falun. Jag var där förra året och ville inte missa årets upplaga. Det är ett väldigt fint arrangemang som blandar högkvalitativ film med intressanta samtal om existentiella frågor. Längre ner skriver jag om en av filmerna som jag såg. 

Läst: ”Ett system så magnifikt att det bländar” av Amanda Svensson

Jag har bara hört om Amanda Svensson innan, men aldrig läst henne. Och oj, vad jag har missat. För jag älskar hennes språk, skrattar åt hennes humor och fascineras av hennes hjärna. 

Den här boken består av tre parallella, egentligen ganska invecklade berättelser om trillingarna Sebastian, Matilda och Clara. Dessutom tillåter sig Amanda Svensson sig att blanda olika skrivstilar. Ändå blir det aldrig rörigt utan bara dynamiskt. Geni-författare tycker jag. 

Sett: ”First reformed”

En av filmerna jag såg på Existentiell filmfestival i Falun. Om den krisande prästen Ernst Toller som arbetar i en tynande församling i Upper State New York. I ett själavårdssamtal möter han den missmodiga miljöaktivisten Michael Mensana, vilket öppnar prästen ögon för klimathotet och får honom att agera på minst sagt okonventionella sätt.

Filmen är återhållet och långsamt berättad och saknar nästan helt filmmusik. Ändå dras jag med. Både av huvudrollsinnehavaren Ethan Hawkes fantastiska skådespeleri och av berättelsen som rymmer så många lager. Referenserna till kristen tro är av naturliga skäl många och filmen tar upp stora teman som ansvar och skuld utan att ge några färdiga svar. Rekommenderar!

Sett: ”Vad ska folk säga”

Om den norsk-pakistanska 16-åringen Nischa som dras mellan viljan att leva norskt tonårsliv och de starka förväntningarna i sin pakistanska familj. En stark, välspelad och berörande film om hedersförtryck och vad det kan få för konsekvenser. Fick mig både att gråta och tänka till.