Veckan gick och jag glömde helt bort att tisdag är min bloggdag. Så nu blir det bara fredagsinlägg den här veckan.

Några bra/fina saker den här veckan.

  1. Vi har börjat baka bröd. Eller ja, Christoffer har. Jag gav honom boken ”Enkla bröd” i present och sedan dess har han levererat det enkla (men goda) brödet efter det andra. Billigare och godare än att köpa färdigt.
  2. Imorgon ska vi till Junibacken. När jag sa att Pippis hus finns där blev Miriam så exalterad att hon senare under aftonbönen för första gången tog ett eget initiativ och bad: ”Tack Gud åka till Pippis hus imorgon”.
  3. Det är vår! Tur för mig som inte längre kan knäppa min vinterjacka över magen.

Och så veckans läst, sett, hört.

Läst: ”Ett bättre jag – hur självhjälp (inte) förändrade mitt liv” av Marianne Power.

Journalisten Marianne Power är missnöjd med sitt liv. Varken kärleken, karriären eller ekonomin går som hon vill. Så hon bestämmer sig för att under ett år läsa en självhjälpsbok varje månad och praktisera det hon lär sig. Allt från avvisningsterapi till att tala med änglar. Resultatet blir inte så lyckosamt som hon hoppats.

Det här är en lättläst, rolig och underhållande bok men som också innehåller ett allvar och som i grunden ställer en existentiell fråga: Hur blir man lycklig?

Sett: Dokumentären ”Älska mig för den jag är”

Som så många andra. Grät nästan konstant. Extra berörd blev jag när Josefin Nilsson, plågad av sjukdom, i det som blev hennes sista föreställning sjöng ”Min Gud” med sån oerhörd nerv.

Dokumentären visar också på det smärtsamma i att en enda människa kan förstöra så brutalt och stjäla all livsglädje. Så viktigt att våld i nära relationer kommer upp till ytan. Det har krävts en offentlig person för att få fart på samtalet. Jag hoppas att det ger mod och kraft till alla kvinnor som lider i det tysta.

Hört: Människor och tro om avhållsamhet

Som vanligt intressant när Människor och tro tar sig an ett ämne. Den här gången handlade programmet om varför unga har mindre sex än tidigare. En analytiker hävdade att dagens unga är mer trygghetsorienterade än tidigare, mindre riskbenägna och väljer därför bort lösa förbindelser i större utsträckning. En psykolog pratade om att lust förutsätter längtan, vilket är en bristvara i vårt samhälle där vi kan mätta alla våra behov på nolltid. Och en ung kvinna berättade själv om befrielsen i att välja bort sex.

Jag tycker att det är en intressant utveckling. Känns som en reaktion på den sexuella frigörelsen och alla brutna tabun. Att vi tänker till, tar makten över våra kroppar och är mer sparsamma med vem vi har sex med, ser jag bara som positivt.