Den här hösten har jag läst många inspirerande böcker, bland annat Roland Paulsens ”Vi bara lyder” och Magnus Malms ”Fri att tjäna”. Båda två utmanar vårt moderna sätt att se på produktivitet och den ständiga tillväxten som något positivt.

När jag läser nickar jag och instämmer, säger ”amen” och blir uppfylld. Och så för jag gärna vidare deras visdom. Talar vitt och brett om hur vi lurar oss själva genom att helt köpa marknadstänket om att större eller mer automatiskt är bättre.

Så i teorin har jag alla rätt. Värre är det med praktiken.

För i arbetslivet finns det få saker som irriterar mig så mycket som ineffektivitet. När någon är långsam kommer några av mina fula sidor fram. Jag muttrar och blir sur.

Själv jobbar jag bra i högt tempo. Funkar som bäst när jag får prestera och leverera, är en tillförlitlig kugge i produktionsmaskineriet.

Vet fortfarande inte hur jag ska lösa den här diskrepansen mellan teori och verklighet. Nöjer mig för stunden med att konstatera att hyckleri finns överallt. Inte minst hos mig själv.