Vecka 31 – luftfuktighet och idioti

Luftfuktigheten den här veckan! Så brutal!

Ja, nog om det. Jag är trött på mitt eget vädertjat.

Till något roligare. Nämligen vad jag har läst.

Läst: På en marknad på Österlen där människor flockades kring billiga böcker hittade jag en riktig pärla för en guldpeng: Per Olof Enquists ”Ett annat liv”. Det är hans självbiografi och med språklig lätthet beskriver han sin religiösa uppväxt i Västerbottens inland, avsaknaden av en pappa, studierna i Uppsala, kärlekarna, otroheten och skrivandet.

Jag har läst så fort jag fått möjlighet och inser att det är uppfriskande att läsa en äldre Enquists. Vanligtvis läser jag yngre förmågor och stör mig ofta på att stilen är effektsökande. I Enquist bok märker man däremot inte mödan bakom orden, vilket är ett gott betyg. Berättelsen flyter fram.

Har också läst senaste numret av Filter. Sådan fröjd att läsa sån kvalitetsjournalistik. Tyckte särskilt om reportaget ”Omgiven av idioti” som synar Thomas Erikssons bok ”Omgiven av idioter”. Boken har gjort supersuccé, fått var och varannan att bli hobbypsykolog och tvärsäkert kategorisera människor i gula, röda, blåa eller gröna personligheter. Eriksson hävdar att han är beteendevetare och att hans bok stöds av forskning. Båda visar sig vara falskt.

Föregående

Give up on fame!

Nästa

Kritiken

1 kommentar

  1. Elin Sharew

    Kul att bloggen är igång igen! Håller med om många författares effektsökande, stör mig också på det. Bra med tips på författare som inte jobbar så.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén