Det var Valborg i veckan, men vi firade inte. Jag har ingen fomo när det kommer till högtider. Nyår i år firade vi hemma i ensamhet och på Valborgsmässoafton spelade vi Ticket to Ride. Jag är väldigt lite en festperson, har jag märkt.

Inte heller första maj firade jag. En gång i tiden skrev jag en teaterpjäs som den lilla politiska gruppen jag var en del av skulle framföra. I år jobbade jag på första maj. Men jag fick en försmak av demonstrationerna när Vänsterpartiets grånade blåsorkester hade en liten manifestation/konsert på torget i Bagarmossen. De församlade hade gjort egna skyltar. Någon hade skrivit ”Heteronormen” och ritat ett kryss över. Förmodligen förändrar inte den här demonstrationen någonting, men jag hyser ändå stor respekt för människor som tar på sig sina röda jackor, tar trumpeten på ryggen och sedan står på torget för att berätta om vad de tror på.

Läst: Alla turer kring Svenska Akademien och nu senast Sara Stridsbergs avgång gjorde att jag upptäckte boken ”Darling River” i bokhyllan. Jag köpte den på bokrean för många år sedan, men har aldrig kommit mig för att läsa. Så glad att jag läst nu. Stridsberg har ett hypnotiserande språk och tecknar en motbjudande historia om ett barn utan barndom.

Sedan har jag läst debutanten Elin Willows ”Inlandet” också. Den har fått fin kritik, men jag fastnade inte. Vanligtvis gillar jag tämligen händelselösa romaner där det inre livet står i fokus, men vardagslunken uppe i det lilla norrländska samhället, dit huvudpersonen flyttat, lyckas inte intressera mig tillräckligt. Språket lyfter inte.

Sett: Filmen ”Martha Marcy May Marlene”. Välspelat och obehagligt om en ung tjej som rymmer från en sekt och sedan jagas av minnena därifrån. Rekommenderas.

Hört: Stina Ekblad läsa dikter av Karin Boye och Edith Södergran på bokfrukost för Bonniers nya klassikerserie. Det var SÅ fint. Är ingen lyrikfantast och har tänkt att poesin är svårtillgänglig och svårförståelig, men när man hör den uppläst blir det en helt annan grej. Jag njöt!

Träffat: Filip Backström, glädjespridare och profil framför allt i kyrkorna i Uppsala.