Jag är ensam hemma den här veckan. Försöker passa på att göra saker jag annars inte gör. Har mest jobbat. Men också ätit på norrländsk restaurang, varit på konsert, pratat om Geir Gulliksen på bokklubben och sett och pratat om film på existentiell filmfestival i Falun.

Läst: Äntligen har jag läst ”Finnas sig” av Agnes Lidbeck, denna hyllade debut. Och boken levde upp till mina förväntningar. Lidbeck har precis det språk jag gillar, avskalat, skarpt, känslokallt registrerande. Handlingen var inte extraordinär på något sätt, med Lidbeck har en otrolig observationsförmåga och är en duktig stilist som gör läsningen njutbar.

Sett: Spontanköpte biljetter till en flamencokonsert på Södra teatern. Har sett flamenco två gånger tidigare, en gång i Sevilla och en gång på Malta. Grät båda gångerna. Så även denna gång. Det är något med dramatiken, passionen och svärtan i dansen och musiken som rör vid min själ.

Sedan såg jag också två filmer när jag var på existentiell filmfestival, dels argentinska ”Paulina” som handlar om en kvinna som överger en lysande juristkarriär för att bli lärare på landsbygden. Hon får betala ett högt pris för sin idealism. Stark film som väcker tankar om skuld, förlåtelse, offer och fattigdom.

Den andra filmen jag såg var ”I Am Not Your Negro”, en dokumentär baserad på James Baldwins ofärdiga manuskript om  rasismens historia i USA. Filmen drar paralleller till nutiden och då blir det nästan ännu mer smärtsamt. Har vi inte kommit längre?

Hört: Lyssnat på denna på repeat.