Ord som gör skillnad

När jag var 16 år gick jag en kamratstödjar-utbildning på skolan och som en första övning fick vi sitta i ring, presentera oss och berätta om en dröm som vi hade. Jag berättade att jag var trött på att alla tjejtidningar var fulla med kroppshets och skeva ideal, så min plan var att starta en ny slags tjejtidning som skulle handla om viktiga saker som samhället, kulturen och världen. Och visst var jag både pretentiös och gymnasial, men utbildaren Ulrika gillade mitt tilltag, gav mig en spontanapplåd och sa ”yes, klart du ska göra det.” Trots att Ulrika egentligen var en främling, kommer jag ihåg att hennes ord gjorde mig stolt.  Några år senare blev hon och jag kollegor på Friends. Hon kände såklart inte igen mig, men jag kände igen henne och tackade för att hon utan att tänka på det hade höjt mitt självförtroende.

En annat sånt möte hade jag förra hösten. Under min föräldraledighet läste jag en journalistkurs där en uppgift var att intervjua en journalist och jag hörde av mig till Matilda Gustavsson. Hon jobbar på DN, är bäst i Sverige på att göra personporträtt och har en stil och analysförmåga som jag beundrar. Vårt möte resulterade i den här artikeln och när jag skickade den till Matilda skrev hon nåt i stil med ”den här skulle kunna publiceras i DN anytime.”  Att hon skrev så fick mig att för första gången börja fundera seriöst på om jag skulle ta tag i skrivdrömmen och söka mig till tidningsvärlden. Tänkt och gjort. I går började jag jobba heltid som skribent på tidningen Dagen.

Så ja, sensmoralen av det här bli att våra ord påverkar. Ibland gör de större skillnad än man tror.

Föregående

Vecka 48 – Ingmar Bergman och hejdå BM

Nästa

Vecka 49 – första dejten och 4000 läsare

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén