Vecka 44 – arbetsideologi och Arvo Pärt

I helgen var jag på Pilgrims höstmöte. Existentiella samtal i slottsmiljö och sprakande höst utanför fönstret. Vad mer kan man önska? Höjdpunkten var att lyssna till sociologen Roland Paulsen som ifrågasätter vår tids arbetsideologi och tycker att vi oftare borde ställa oss frågan varför vi arbetar. Förutom att Roland Paulsen sa många smarta saker var han en väldigt gullig person (han hade till och med sånna där strumpor med plats för varje tå)

En annan höjdpunkt var att lyssna på Eric Schülds liveversion av radioprogrammet ”Text och musik.” Tänk er ett slotsskapell, högt i tak, levande ljus, sent på kvällen. Och så en man som pratar om klassisk musik med sån innerlighet att han får vem som helst att genast vilja lyssna. Han presenterade några av sina favoritstycken och Arvo Pärt fick mig att börja gråta. En magisk stund.

Annars har jag läst, sett och hört följande.

Läst: Jag är väldigt inne på det här med kapitalismkritik. Har i för sig varit det ett tag, men tycker inte ni också att det blir tydligare och tydligare hur allt fler områden i våra liv ekonomiseras? Sånt som inte borde ekonomiseras. Som relationer, eller det egna jaget. Varför pratar alla frivilligt om sig själva som varumärken till exempel?

Lite kopplat till detta, men med fokus miljö, skriver Naomi Klein i sin senaste bok ”This Changes Everything” som jag läser just nu. Hon redogör för hur kapitalismen är skyldig till miljöförstöringen och manar till förändring.

Sett: Kollar bara på skräp-tv för tillfället. Inget jag vill tipsa om.

Hört: Ja, det där Arvo Pärt stycket som fick mig att börja gråta kanske ni undrar över. Det heter ”Sarah was 90 years old”. De första tio minuterna består av en trumma som låter exakt likadant. Men efter det, då händer det nåt! Tips!

Föregående

Love love love

Nästa

Stå emot

1 kommentar

  1. Anna Andersson

    Jag rekommenderar starkt alla som är intresserade av samhälle och välfärd – helt enkelt en bättre och mer effektiv väg mot den värld som vi önskar för våra barn – att se den intellektuella dokumentären ”Zeitgeist Moving Forward”, av Peter Joseph (orginalversionen är översatt till över 40 olika språk på Youtube).
    Peter Joseph har också nyligen skrivit en bok som heter ”The New Human Rights Movement – Reinventing the Economy to End Oppression”. Den har, givetvis, fått strålande recensioner ”överallt”, vilket glädjer mig som dagligen, och frivilligt, jobbar för en bättre och mer rättvis värld.
    /Anna

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén