Då och då (ganska ofta) dyker gulliga bebisbilder upp i mitt Instagramflöde. Vanligtvis får de mängder av kommentarer och när någon är helt ny på jorden väller lyckönskningar, med rätta, in. För ett tag sedan läste jag igenom ett gäng sånna kommentarer. Någon skrev ”du är en pionjär”. En annan ”du kommer skriva historia” och en tredje ”din framtid är så ljus att jag blir bländad.”

Och jag fattar att syftet är att peppa, men kommentarerna speglar också en människosyn som säger att det lilla barnet redan innan den första levnadsveckan är till ända, omgärdas av en förväntan av att ”bli någon” – en pionjär, historieskrivare eller något annat bombastiskt. Och där tror jag att vi gör oss själva en björntjänst. Även om jag är en optimistiskt lagd person som för det mesta ser möjligheter, tror jag inte på att försöka pumpa upp våra självförtroenden, varken på oss själva eller våra barn.

Istället har jag landat i den ljuvliga insikten att jag är ganska medioker. Och nu protesterar säkert alla världens livscoacher med uppmaningen att tänka större om mig själv och göra allt jag kan för att frigöra den potential som finns inombords. Jag protesterar tillbaka och vill säga att dels är det inte sant att jag har mängder med outnyttjad potential och dels att ett sånt tankesätt ofta leder till press och ouppnådda förväntningar.

Att se sig själv som en medelmåtta betyder inte att jag uppgivet rycker på axlarna och tror att jag inte kan något. Det betyder inte heller att jag inte värderar mig själv. Det är snarare en krass insikt i att jag inte är särskilt anmärkningsvärd. Kanske låter inte det här som ett superinspirerande förhållningssätt till livet, men jag lovar att det hjälper lugnet och friden på traven. Och kanske är det också mer realistiskt. Jag vet att min framtid inte är så ljus att den kommer blända, jag är inte någon pionjär och kommer förmodligen inte skriva historia. Däremot kanske jag kan betyda något för någon. För mig är det nog.