En gång satt jag i samma tågvagn som författaren Nina Björk. Jag hade precis läst hennes bok ”Lyckliga i alla sina dagar” och kunde inte hålla inne min entusiasm. Istället överöste jag Nina med beröm och sa stora ord som att jag älskar allt hon skriver och att hon förändrat mitt sätt att se på världen (ok, kanske överdrev liiite)

Nu har jag läst samma bok en andra gång och är precis lika inspirerad. Björk skriver tex. uppfriskande om moderskapet som något som går på tvärs mot köp- och säljtänkandet, på tvärs mot oberoende, ägande och utbytbarhet. Hon skriver om den gravida kvinnan som ”i köttet gestaltad dementi av vår moderna uppfattning om individen som autonom.” Så vackert!

I en samtid och i ett samhälle där det kapitalistiska syn- och tankesättet blivit det allenarådande blir moderskapet en symbol för hoppet om ett annat system.  Som Björk skriver:

Egentligen vet vi ju. Vi vet när något är värdefullt. Det är människor vi vill ha, människor vi vill vara nära. Jag tror vi vet när vi har blivit rörda i vårt innersta. Tagna. Det är bara det att läget i dag är så avskyvärt att en hel kultur arbetar på att vi ska glömma det.

Så tacksam för att Nina Björk hjälper mig att återupptäcka mina ideal och tänder drömmen om att en annan värld är möjlig. Pengar är inte allt. Det finns människor också.