Varje fredag har jag tänkt dela med mig av tre saker som jag läst, sett och hört under veckan som gått. Den här veckan har oundvikligt varit präglad av attentaten i Stockholm och Egypten, men förutom att jag läst artiklar om det, har jag avslutat en bok om rasismen i Danmark, sett ett program om vad en värld är och lyssnat på trösterika sånger.

Läst:

Lena Sundströms ”Världens lyckligaste folk” om Danmark och rasismen. Sundström skrev den här boken 2009 och förutspådde redan då att Sveriges politiska utveckling skulle följa Danmark hack i häl. Och så rätt hon hade. Tyvärr. I Danmark är högerpopulistiska Danskt Folkeparti näst största partiet och om det går illa i det svenska valet 2018 intar Sverigedemokraterna samma position.

I Danmark liksom i Sverige har det skett en obehaglig värderingsförskjutning, både hos politiker och bland folket. Något vi tidigare fördömt är helt plötsligt rumsrent, utan att någon riktigt kan förklara hur det gick till. Lite samma mekanism som att alla först förfasades över Robinson som mobbnings-tv men, men senare omfamnade samma program som familjeunderhållning. I boken intervjuas en ung dansk:

”Under de senaste fem, tio åren har det blivit accepterat att säga rena svinerier om ”de fremmende.”

– Men hur känns det?

Han ler

– Jamen, det är fantastiskt! Det känns överhuvudtaget inte. Det går gradvis in i kroppen. Och i själen.”

 

Sett: 

Sök och du ska finna  med min favorit Eric Schült och humanekologen Per Johansson. En fin samtalsfilm om vad som egentligen är verkligt. Blev berörd och manad till eftertanke kring frågor om skaparkraft, vad som är en värld och vad som är en människa.

Hört:

Mina bästa tröstesånger kommer från Gungor och Stighult, så den här veckan har de varit mina soundtrack.