Risker nu och då

Fjorton år gammal åkte jag på kyrkans skidläger till Kittelfjäll. 70 mil i buss och sedan en vecka tillsammans med massa andra tonåringar och några ledare som bara var några år äldre än vi. Flera deltagare hade aldrig stått på ett par skidor, men kastade sig ut i backarna. Jag kunde åka, men mina lånade skidor var för långa och tydligen tyckte jag att det var töntigt med hjälm.

Detta var i början av 2000-talet och varken föräldrar eller ledare verkade reflektera över att det där med skidläger kunde varit ett riskfyllt projekt. Och tur var väl det! Annars hade jag varit utan en av mina bästa veckor i livet.

Men det verkar vara annorlunda nu. Häromveckan skrev sociologen Roland Paulsen i DN om att föräldrar är mer ängsliga än tidigare. Studier har visat att den radie från hemmet som barn fritt får röra sig inom har krympt markant sedan 80-talet. Då handlade det om kilometersträckor – idag får barnen knappt lämna tomten. Andelen barns om tillåts åka kollektivtrafik på egen hand blir också allt mindre. Detta trots att riskerna inte har ökat. Det är inte farligare att vara barn i dag än på 80-talet.

Och det är inte farligare att åka på skidläger i dag än 2001. Men jag märker att jag är en mamma av vår oroliga tid och har lätt för att se risker. Den dagen Miriam och Hedda ber om att få åka 70 mil i buss på skidläger med ett tonårsgäng och några nästan-vuxna ledare hoppas jag att jag är lika tillåtande som mina föräldrar var. Men jag är inte helt säker …

Föregående

Unik snöflinga

Nästa

Ge mig nåt glatt!

2 kommentarer

  1. Är det fint eller är det fint?? 🙂 Som så ofta ser jag en skillnad på storstad och småstad, eller söderut och norrut om man så vill. Radien har säkert minskat överallt men min hobbyspaning är att den i Norrbotten ändå är förhållandevis stor. Nämnde Paulsen något om det?

    • Malina Abrahamsson

      Haha! Ja där fick du en liten inblick i min 14åriga ”scrapbookare” 🙂
      Tror det ligger mkt i din spaning, känns som att folk är ängsligare i större städer och mer benägna att se risker. skulle frågat paulsen om det!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén