Jag ser ganska sällan på film, så när jag väl gör det vill jag välja med omsorg. Klarar liksom inte av att slänga bort två timmar på något som är halvdant.

Med åren har jag lärt mig att identifiera min egen smak och ibland räcker det med att jag ser affischen för att jag ska förstå om filmen är något för mig. Om filmen ges ut av produktionsbolaget Triart, utspelar sig i Sverige eller Polen, är socialrealistisk, kretsar kring ett religiöst tema, innehåller mycket tystnad och har en begåvad amatör i huvudrollen – ja då gillar jag den alldeles säkert.

En film som jag såg i julas och som prickar in några av kriterierna ovan är filmen Corpus Christi. Den handlar om en kriminell kille som utger sig för att vara katolskt präst och leder den lilla församlingen i byn genom ett kollektivt trauma med hjälp av okonventionella metoder. Filmen utspelar sig i Polen och tar upp intressanta frågor om skuld och nåd. Klart sevärd!