Radioprofilen Eric Schüldt har blivit pappa. I podcasten ”Två män i en podd” (som för övrigt är mkt underhållande) berättar han att han hoppas att faderskapet ska frigöra honom från hans ego. Jag tror att det finns goda chanser! Själva grundförutsättningen i föräldraskapet är ju att någon annan hamnar i centrum, att de egna behoven inte längre är absolut viktigast. Det är dock inte helt enkelt att acceptera. Vi är så vana – kanske särskilt i vår kultur – att sätta oss själva först, lyssna inåt och artikulera vad just vi behöver. När det då kommer en liten bebis som vill ha vår uppmärksamhet 24-7, uppstår en krock. Och kamp om tiden. I början av mitt mammaliv försökte jag streta emot, hitta egentid och fokusera på mig själv, men jag insåg ganska snart att det var lönlöst. Lika bra att kapitulera! Jag fick inse att småbarnsåren inte är en tid av självförverkligande då jag kan resa långt bort eller sätta igång tusen projekt. Det är snarare en tid av mognad, en tid då jag får snabbkurs i att dö från mig själv. Och det är egentligen mycket mera värt.