I dag säger kyrkokalendern tacksägelsedag, men egentligen är varje dag en dag för tacksägelse. För hur livet än ser ut, finns det nästan alltid någon ljusglimt att ta vara på, något att vara tacksam för.

Tacksamhet är ett motgift mot bitterhet och jämförelse, men kan också fungera som ett (inte så charmigt) alibi. Alltså att man, bara man är tacksam, kan göra lite vad som helst. Hitta ursäkter för en livsstil som inte är hållbar till exempel: ”Åh jag är så tacksam för att jag fick flyga dit och dit och dit” eller ”Jag är så tacksam för att jag hade möjlighet att köpa så många nya grejer”.

Jag märker hur jag själv kan hamna i en sådan retorik. Då får jag påminna mig om att det bästa i livet är gratis. I dag är jag tacksam över att vakna utsövd, att se mina danstjejer uppträda och att kunna glädjas helhjärtat med vän.

Vad är du tacksam för?