Att fylla år

Det finns människor som älskar födelsedagar. De kan ta en hel vecka i anspråk till åminnelse för sin födelse och inte ha någon hejd på firandet. Sedan finns de andra som låter födelsedagen passera som om det vore vilken dag som helst. Kanske ligger jag, som de flesta, någonstans mittemellan.

Igår när jag fyllde år tänkte jag på att födelsedagar accentuerar hela livets grundvillkor: att vi är otroligt värdefulla och varenda människas födelse är värd att firas. Och samtidigt: att vi är vem som helst, ingen speciell – alla människor fyller ju år någon gång.

Jag minns en födelsedag året jag skulle fylla 17. Strax innan min födelsedag hade jag haft ett dramatiskt gräl med mina bästa vänner och på födelsedagen hörde de inte av sig, trots att de mycket väl visste att jag fyllde år. Där och då blev det en smärtsam påminnelse inte bara att vi var osams, utan att de inte tyckte om mig längre. Och eftersom det här var innan Facebooks tid var det ingen annan heller, förutom min familj, som kom ihåg att det var min födelsedag och kunde väga upp. Jag petade i födelsedagsmiddagen och kände mig ömklig.

Vid årets födelsedag kände jag mig precis tvärtom: stärkt av all kärlek, glad för alla människor från olika tider i mitt liv som sa grattis. Plus att födelsedagen och dagen innan innehöll ungefär allt jag tycker om: första höstkänslan i luften, läsa ny bok på brygga i sensommarsol, räkcroissant på Guntherska, kräftskiva, tennis, fika med dansgrupp, överraskningar, paket, trerätters och bäst-i-test. Känner mig knappt värdig all denna kärlek. Nåd på nåd på nåd! Och så måste jag påminna mig: alla människor är värda att firas. Så fint att det även gäller mig.

Föregående

Att ge vidare

Nästa

Olika tidsfördriv

2 kommentarer

  1. Vilken dag!!! Grattis igen!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén