Av ömtåligt material

Det är påskafton och i den kristna berättelsen lever vi mitt emellan långfredagens sorg och påskdagens glädje – i gränslandet där allt är ovisst: Vad ska hända nu?

Samma sak känner vi nog såhär en dryg månad in i pandemin. Mycket är forfarande oklart, det är svårt att navigera. Jag läser analyser av krisen och fastnar för en som nobelpristagaren Olga Tokarczuk skrivit. Hon påminner om hur sköra vi är, sårbara.

Jag har erfarit den där sårbarheten i mig själv på ett nytt sätt under den här tiden. Min andes fattigdom, om man vill använda ett kristet uttryck. Hur lite jag kan kontrollera, hur svag jag är. Det är så mycket i Tokarczuk text som talade till mig. Jag klipper in ett avsnitt här under. Vet att det är långt, men lovar att det är värt att läsa:

”Är det möjligen inte så att vi har återvänt till livets normala rytm? Att det inte är viruset som är en störning av normen, utan precis tvärtom – att den där hektiska världen före viruset var onormal?

Viruset har ju påmint oss om vad vi så passionerat förnekade – att vi är sköra varelser, byggda av ömtåligt material. Att vi avlider, att vi är dödliga.

Att vi inte är avskilda från världen genom vår ”mänsklighet” och sällsynthet, utan att världen är ett slags stort nät där vi är fast, bundna till andra enheter med osynliga trådar av beroende och inflytande. Att vi är beroende av varandra och oavsett hur avlägsna länder vi kommer ifrån, vilket språk vi talar och vilken hudfärg vi har, blir vi sjuka på samma sätt, blir lika rädda, och dör på samma sätt.

Viruset fick oss att bli medvetna om att oavsett hur svaga eller försvarslösa vi känner oss, finns det människor runt omkring oss som är ännu svagare och behöver hjälp. Det påminde oss om hur ömtåliga våra gamla föräldrar och morföräldrar är och hur mycket de förtjänar vår omsorg.

Det visade oss att vår hektiska rörlighet hotar världen. Och det ställde samma fråga som vi sällan har haft modet att ställa oss: Vad är det egentligen vi letar efter?”

Föregående

Påsk trots allt

Nästa

Påskens finaste

1 kommentar

  1. Maria H

    Tack för att du delar dessa tänkvärda rader!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén