Vem orkar va girl boss?

På gymnasiet startade jag en FN-förening med två kompisar och en av aktiviteterna vi gjorde var att uppmärksamma internationella kvinnodagen genom att dela ut klubbor med uppmuntrande budskap till alla tjejer på vår skola. Vi var ambitiösa och skrev alla lappar för hand, tänkte noga ut vad det skulle stå. Förmodligen saker som ”Du är starkare än du tror”, ”Du klarar allt!” eller ”Ingen är som du”.

Fin intention! Vi var sexton-sjutton år, präglade av en feminism som hyllade den starka kvinnan.

Numera pratar man inte så mycket om att vara ”stark kvinna”, eftersom uttrycket implicerar att det skulle vara något ovanligt eller konstigt att vara kvinna och stark. Däremot har andra uttryck nästlat sig in: ”queen” och ”girl boss” till exempel. Innebörden är densamma; självständig, stark, går sin egen väg, tar ingen skit.

Men vem orkar va girl boss hela dagarna?

Inte jag.

Nej, låt mig vara svag och bräcklig och beroende. Lär mig att ödmjuka mig, att inte alltid veta bäst.

Om jag hade fått en klubba i dag, på internationella kvinnodagen, hade jag inte velat läsa att jag var oövervinnerlig. Den bästa uppmuntran hade varit en lapp med orden: Du behöver inte klara allt.

Föregående

Sjung syster, sjung

Nästa

I gungning

4 kommentarer

 1. Annette Linde

  Så sant! Att inte vara antingen eller utan både och.

  • Malina Abrahamsson

   Precis! Stark och svag och allting däremellan, som Molly Sandén sjunger 🙂

 2. Maria H

  Ja, så bra!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén