Faran med förväntan

I mitt tonårskyrkgäng fanns en tydlig glad-kultur. Jag minns till exempel ett skidläger där ungdomsledaren inledde morgonsamlingarna med att tjoa ”Vad ska vi vara i dag?” och vi svarade i kör: ”Vi ska vara glada!” Tilltaget gjordes nog med glimten i ögat, men det var också sant att den sociala normen var att vara glad och pepp för jämnan.

Därför blev kontrasten så stor när jag en dag utbrast ”Wow, vad kul det kommer bli på nyårslägret” och en i gänget svarade ”Det får vi se”. Hon var sakligt lagd, gjorde sig aldrig några illusioner, ville inte ha några förväntningar eftersom hon då kunde bli besviken. Jag minns att jag tyckte att hon lät som världens tråkmåns. Inte undra på att hon aldrig såg glad ut…

Men! De senaste åren har jag omvärderat ett och annat. Till exempel den här grejen att gå in med förväntan i saker och ting. Det finns en fara med förväntan. Nämligen att den är orimlig.

Jag har märkt att jag ofta har orimliga förväntningar på min omgivning; på hur tillmötesgående, peppade eller tacksamma människor ska vara, på hur ofta kompisar ska höra av sig, på hur mycket egentid jag ska få. När förväntningarna krockar med verkligheten skapas frustration och besvikelse.

Därför har jag ett mål för i år: att sänka förväntan! Istället för att göra upp orealistiska inre bilder vill jag leva öppet och förväntansfritt. Wish me luck!

Föregående

Söndag

Nästa

En bättre onsdag och en sämre torsdag

4 kommentarer

 1. Maria H

  Åh, jag får rysningar (av obehag) när jag läser om den där morgonsamlingen. Jag läste om en person som alltid tar ut glädjen i förskott för att om det sedan skiter sig, så har hon iaf fått vara glad innan. För mig funkar inte det riktigt, jag är för realistisk för det och vill inte ha så höga förväntningar. Lycka till med din nya utmaning!

  • Malina Abrahamsson

   Eller hur! I efterhand framstår den där samlingen som helt absurd. Känner också igen uttrycket du beskriver, men jag håller med om att det känns allt för klämkäckt att tänka så.

 2. Eva

  Önskar dig lycka till!
  Inte för att bli en dysterkvist som säger ”Det får vi allt se!” när någon säger ”Detta blir så kul!!!” utan för att glädjen när något verkligen blir gott är så mycket bättre än sorgen om alltför höga förväntningar ”dunsar i backen”. ”Lagom” är kanske ett bra ord även om förväntningar?
  Jag är nog också mycket realist, av födsel kanske och av erfarenheter definitivt. Ses som rätt tråkig som inte hojtar typ det du beskriver. (Jag skulle nog ha lämnat samlingen 😉 )
  Men det har gett en del glada överraskningar och det är väl inte fel.

  • Malina Abrahamsson

   Ja, jag börjar också bli mer och mer realist, men det är inte samma som utan glädje. Tror på att leva öppet inför vad än livet bär med sig. Och att hela tiden försöka leta efter det goda!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén