Lyssna till ditt hjärta som vet vad du känner?

I veckan presenterades vilka som kommer tävla i nästa års Melodifestival. I samband med presskonferensen ställer media alltid samma fråga: Vad handlar din låt om? De senaste åren har standardsvaret låtit ungefär såhär:

”Min låt handlar om att följa sitt hjärta, våga gå sin egen väg, stå för den man är, inte bry sig om vad andra tycker, följa sina egna drömmar”

Mello säger en del om tidsandan. Liberalismen har länge varit vårt samhälles stora gemensamma berättelse och i personliga frågor är det en ideologi som uppmuntrar människor att lyssna till sitt inre, vara sanna mot sig själva och följa sitt hjärta – så länge det inte inkräktar på någon annans frihet. Ett budskap som enkelt kan omvandlas till en tre minuter lång mello-låt.

Men är det sant att man bör lyssna på sitt hjärta? Ska man strunta i vad andra människor tycker?

Jag är inte så säker. Hjärtats röst kan vara förrädisk, inte alltid så ren och klar som vi vill att den ska vara. Och människor runtomkring oss kan också ha ett och annat gott råd att ge. Dessutom känns det naivt att tro att ens egna frihetsanspråk aldrig skulle krocka med någon annans. Är det inte oundvikligt att man utnyttjar en annan människa för att följa sina egna drömmar och gå i enlighet med sitt hjärtas röst?

Tidigare sågs liberalismen som historiens vinnare. När den vid kalla krigets slut hade konkurrerat ut fascismen och kommunismen deklarerade statsvetaren Francis Fukuyama historiens slut. Nu skulle alla länder gå i en och samma riktning. Men tillvaron är mer komplex och de senaste åren har liberalismen tappat mark.

Kanske kommer det snart märkas i kulturen, i låttexter och tv-program. Kanske också i Mello. Synd bara att låtar om att lyssna till förnuftet, försöka göra rationella val eller ta hänsyn till andra människor inte är lika catchy.

Föregående

Lyckligare kan ingen vara

Nästa

Närmare Gud

5 kommentarer

 1. julia

  Jag hittade dig när jag började läsa dagen för ett tag sedan. Uppskattar verkligen ditt sätt att skriva och det du skriver om.

 2. Maria H

  Tack för en intressant reflektion! Du som är både Mello-nörd och en excellent skribent, hur vore det om du skulle skriva en låttext på ovan nämnt tema?! Och, vem skulle du vilja sjöng en låttext du skrivit (om vi får drömma, och det får vi ju)? Kram!

  • Malina Abrahamsson

   Haha! Tack för utmaningen! Har aldrig skrivit en låttext. Om jag skriver, sjunger du?

   • Maria H

    Haha, den kom oväntat! Hör av dig när du skrivit så kan vi diskutera saken 😉 kram!

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén