Imorse gick jag runt med en vag känsla av obehag i kroppen. Drack mitt morgonkaffe och bläddrade i tidningen, men fick ingen ro. Egentligen var jag tillfreds, så varför denna rastlöshet?

Så kom jag på att jag börjat dagen annorlunda än jag brukar. Direkt när jag vaknade sträckte jag mig efter mobilen för att kolla klockan och då kunde jag ju också lika gärna kolla Facebook, Instagram, mejl. I morgonsuddigt tillstånd tog jag in all information – en avlägsen bekants semesterbilder, en debatt om konfessionella skolor, en bokrecension av Liv Strömquist senaste seriealbum. Och så massa reklam däremellan.

Och fast jag gjort samma sak förut och hamnat i samma känsla lär jag mig inte att jag inte pallar informationsflödet. Allra minst på morgonen. Det blir fullt i huvudet innan jag ens har hunnit tänka en enda egen tanke.

Numera finns det en del forskning om vad informationsöverflödet gör med oss. Och det är ingen uppmuntrande läsning. Så en liten motståndshandling kanske kan vara att inte låta sociala medier ta upp allt tankeutrymme – i alla fall inte innan dagen ens har börjat.