Ett tag gick jag ofta in på Instagram. Ibland blev jag glad av någon fin bild, ibland kände jag mig inspirerad av en annan människas liv. Men ofta dröjde sig en annan känsla kvar; avundsjukan. Oförmågan att kunna glädja sig över andras framgång för att den egna girigheten tog över. Jag skämdes över att vara så primitiv.

I efterhand har jag analyserat vad som triggade känslan. Och det var inte bilder på:

  • Ett lyckligt kärlekspar
  • Ett snyggt inrett hem
  • Någon som avancerat på jobbet
  • Någon som sprungit ett maraton
  • En trendig dagens outfit
  • Ett glatt gäng på fest
  • Söta barn med designkläder

Det som gjorde mig avundsjuk var däremot:

  1. Människor som bor utomlands och träffar spännande människor.
  2. Människor som flyger och far över jordklotet utan att känna minsta flygskam

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den analysen. Övertyga min man om att flytta utomlands? Ignorera klimathotet och boka en flygbiljett till en exotisk plats? Eller öva på min karaktär och se allt som jag har att vara tacksam för i stället för att tråna efter något annat?