Jag lyssnade på en podcast härom veckan där programledaren och gästen hade olika åsikter, men hela tiden kämpade för att hitta en gemensam nämnare. På slutet sammanfattade de med att lättat konstatera; ”Ja, men då tycker vi lika.”

Och visst är det mycket trevligare att tycka lika. Om jag säger ”Åh vad härligt med sol” vill jag inte ha ”Jag tycker det börjar bli kyligt” till svar. Då bryts liksom kontraktet av att vi ska småprata och etablera en gemensam bild av omgivningen. När någon pratar om det vackra vädret är det bara att hålla med.

På ett samhälleligt plan är det också viktigt att skapa samförstånd, att se likheter i stället för att stirra på olikheter. Men, ännu viktigare kanske är att kunna konstatera olikheter, och ändå visa respekt. Demokratin bygger på just mångfald.

Jag har som personlig utmaning att bli bättre på att inte alltid instämma för trevlighetens skull. Inte heller säga emot för sakens skull, men att stå för det jag tycker och vara okej med att det blir obekväm stämning. För efter ett tag försvinner obehagskänslan, man lär sig att det går att skilja på sak och person och man inser att det är helt okej att tycka olika.