Det är fredag och jag kommer precis från ett frukostsamtal med Jonas Hassen Khemiri med anledning av hans nya bok ”Pappaklausulen”. Det handlar, väldigt förenklat, om föräldraskap. Om en frånvarande pappa och en son som själv blir pappa och slits mellan kärleken till barnen och instinkten att fly.

Jonas Hassen Khemiri är fenomenal på att formulera sig, både i tal och skrift. Han för intelligenta resonemang men lyckas uttrycka dem på ett sätt så att de är lätta att ta till sig, lätta att förstå. Morgonens samtal kretsade kring att egentligen vilja skriva en helt annan roman, men att det var ”Pappaklausel” som kom, om fantasins skyddande kraft och om hur lång en frånvarande pappas skugga egentligen är.

Samtalet väckte många frågor kring föräldraskap, självupptagenhet och skuld. Kommer förmodligen skriva en längre text om det framöver.

Läst: På min födelsedag hade jag kvalitetsstund på ett café med Vilhelms Moberg ”Din stund på jorden” som enda sällskap. Fastnade för språket och berättelsen från första sidan. Boken handlar om Albert, en svensk emigrant som bott hela sitt vuxna liv i USA, men med ständig hemlängtan till Småland. I slutet av sitt liv tänker han på brodern som bara fick leva tills han var 19 år och på sig själv och hur han egentligen förvaltat det som blev hans liv.

Träffat: Den senaste tiden har jag träffat så många intressanta människor i jobbet. Här kan du läsa min intervju med Jonas Gardell, Ulrik Munther och Anna Lindman till exempel.