Jag har tidigare citerat författaren Zadie Smith som sa i en intervju i ViLäser att hennes författarkollegor inte läser böcker längre. De har inte tid. De är på Twitter.

Lite tillspetsat såklart, men det finns en sanning i att den digitala världen inkräktar på boklästiden. Dessutom konkurrerar ljudboken snart ut pappersboken, vilket skapat konflikter på Bonniers till exempel. Framgångsrika förläggare säger upp sig eftersom företagsledningen blir allt för marknadsanpassad och prioriterar ljud framför papper.

Vad är felet med det kan man tänka? Jo, skälen till att värna pappersboken är inte bara nostalgiska eller konservativa. Utan det handlar om själva litteraturen. Redan nu blir författare uppmanade att skriva på ett sätt så att det passar ljudboken. Och vad passar ljudboken? Jo, mycket dialog, helst inom genren deckare eller romantik. Dostojevskij är till exempel typiskt dålig ljudboksförfattare. Alldeles för komplext persongalleri för att man ska kunna hänga med om man står och diskar och lyssnar samtidigt.

Vad händer med litteraturen? Vi behöver mångfald. Och tuggmotstånd. Kära bokbransch, stå emot. Stå upp!