En 14-åring i ett talangprogram på tv fick frågan om vilket budskap han vill förmedla. ”Att vem som helst kan göra vad som helst” sa han och ögonen glittrade in i kameran. Och han kände nog precis så i den stunden. Han, en vanlig kille från en vanlig svensk småstad fick nu sjunga ut inför miljonpublik. Inget är omöjligt.

Samma svar gav Melodifestivalens artister inför sina framträdanden: Du kan göra precis det du vill bara du tror/kämpar/drömmer/. Och samma svar är egentligen legio närhelst någon ska ge ett ”budskap”.

Ledsen att vara en som stänger av musiken mitt under festen, men här kommer ett faktum: Vem som helst kan inte göra vad som helst. Leonidas Aretakis skrev bra om strävan efter perfektionism i söndagens DN: ”42 människor i världen äger lika mycket som jordens fattigare hälft, men ändå får vi höra att alla har samma chanser. Då är det lätt att känna sig misslyckad.”

Exakt så. Jag tror att allt snack om att vi kan göra vad som helst lätt blir kontraproduktivt. Det är inte alls stärkande. Det adderar bara ytterligare en börda till redan nedtyngda axlar. Mitt tips är det motsatta: Inse din begränsning. Det är väldigt befriande.