Ny vecka, ny lista. Dagarna går så snabbt att jag knappt minns vad jag gör. Så vi skippar det och går direkt på veckans läst, sett och hört.

Läst: Fick Elena Ferrantes nya, Dagar av ensamhet i present. Efter succén med Neapelsviten är mina förväntningar höga, men än så länge verkar den här lite sisådär. Mer utförlig rapport kommer.

Har den här veckan också läst ansökningar till författarskolan som jag projektleder för Berättarministeriets räkning. Massor av talangfulla tonåringar har sökt och det var väldigt roligt att läsa deras texter. En del hade kört copy paste från (amerikanska) böcker de läst, men en del har redan hittat en egen berättarröst. Veckans bästa var att få ringa runt till sökande och ge grattisbesked om att de blivit antagna. I vår blir de publicerade författare.

Sett: We can’t do it – om kvinnor och utmattningssyndrom. Viktigt program om vår nya folksjukdom. I serien berättar unga kvinnor om hur deras kroppar och psyken tagit stryk av långvarig stress och prestationshets. Problematiken lyfts upp på ett samhälleligt plan, vilket är bra. När jag tittar försöker jag hitta roten till problemen och säkert finns det flera rötter. Vi pratar ofta om att samhället pressar, men vilka är samhället? Det är ju du och jag. Vi har ett kollektivt ansvar att inte upphöja prestationer, ifrågasätta arbetshets och välja vad vi delar i sociala medier.

Hört: Mina världar möts när min chef Dilsa samtalar om Gud i tidningen Dagens podcast Dagens människa. Väl värd en lyssning!