Den här veckan blir det en speciallista om läsning, hittad hos Flora. 

Hur många böcker läser du på ett år?
Kanske 25? Läser många böcker parallellt och ibland avslutar jag dem halvvägs. Men i snitt blir det nog 2 böcker i månaden.

Läser du snabbt eller långsamt?
Snabbt. Övar mig på att läsa långsamt för att ta in texten mer, men är så otålig.

Var får du tag i dina böcker?
Jag älskar att gå i bokaffärer och om jag vill ge mig själv en present köper jag alltid en bok. Annars så lånar jag en del på bibblan. Bibliotek är ju världens bästa grej. Förutom att det är bra att kunna låna gratis känner jag att jag vill värna bibliotekens existens genom att låna där.

Hur håller du koll på de böcker du har läst?
Sedan jag började blogga har det blivit mycket enklare att ha koll. Tidigare skrev jag upp dem i olika anteckningblock, men jag var inte så systematisk så det blev bara anteckningar här och där. Men nu har jag precis upptäckt Goodreads, sån bra grej! Har också en analog variant, en sån här fin där jag samlar alla mina läsupplevelser. Perfekt för dig som gillar listor + böcker.

Inbunden eller pocket?
Jag är ytlig när det kommer till böcker, dömer efter det yttre och kan nästan se direkt på omslaget om jag kommer gilla en bok eller inte. Inbundet eller pocket spelar inte så stor roll, men läser mest pocket för det är praktiskt.

Vilken genre läser du oftast?
Skönlitterära romaner, nästan enbart. Att språket är bra är det viktigaste. Borde utmana mig själv att läsa andra genres, men förmår mig inte. Vill inte ödsla tid på dåliga böcker när det finns så många bra.

Läser du flera böcker åt gången?
Ja, oftast har jag en tunnelbanebok och en kvällsbok.

Att läsa högt, vad tycker du om att göra det?
Underskattat! I somras läste jag och Christoffer högt för varandra ur Johannes Anyurus De ska drunkna i sina mödrars tårar och det var väldigt fint, speciellt eftersom jag satt på en gunga, han låg i en hängmatta bredvid och vi kunde se ut över ett vidunderligt alplandskap.

Vilken bok läser du just nu?
Elena Ferrantes Dagar av ensamhet

Har du någon särskild strategi för att läsa mer?
Att läsa på tunnelbanan från och till jobbet istället för att scrolla på mobilen, blogga om böcker jag läser och att ha en bokklubb som tvingar mig att läsa sånt jag annars inte hade valt.

Vilka böcker är de bästa du har läst på länge?
Ett litet liv av Hanya Yahaginara, och De oroliga av Linn Ullman

Vilka är dina favoritförfattare?
Lena Andersson, Bodil Malmsten, Karolina Ramqvist – bara svenska kvinnor upptäcker jag nu. Borde bredda mig…