Den här sommaren har jag läst tre fantastiska böcker:

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Att läsa ”Ett litet liv” är att ge sig själv en stor läsupplevelse. Det är smärtsamt, omvälvande, spännande, känslomässigt och indragande. Yanagihara har gestaltat karaktärerna så skickligt att det nästan är omöjligt att tänka att de inte existerar på riktigt. För mig känns det helt naturligt att jag skulle kunna möta dem på gatan om jag åkte till New York. Det enda, alltså enda, minuset med boken är den anglicismtäta översättningen. För visst säger man till exempel inte ”jag är tacksam bortom ord” på svenska?

De polyglotta älskarna av Lina Wolff

I våras var jag på en födelsedagsfest där en av gästerna hade loppisfyndat böcker som hon redan läst och gillat och därför ville ge kalasgästerna i present. Vilken briljant idé! När hon tog upp ”De polyglotta älskarna” slängde jag mig över den. Hade hört så mycket om denna Augustprisvinnare och var sugen på att läsa. Och jag blev inte besviken.

Lina Wolff har skrivit en smart och stilistiskt snygg roman där karaktärer och livsöden vävs samman på ett oförutsägbart, men samtidigt icke-konstlat sätt. Det gemensamma temat för alla karaktärer är längtan efter kärlek och förståelse. Romanen är oväntad och rolig, i några scener överdriven, men allt som oftast underhållande, utan att bli banal.

De oroliga av Linn Ullman

Redan från första sidan älskade jag Linn Ullmans berättarröst. Har, vad jag kan minnas, aldrig fattat tycke så tidigt innan. Fascinationen fortsatte genom hela boken, som kretsar kring Linns relation till sin pappa, Ingmar Bergman och till mamman Liv Ullman. Trots att det många gånger var komplext att växa upp med två ikoniska konstnärssjälar, är tonen aldrig anklagande, snarare vemodig. Genom hela berättelsen håller Linn Ullman läsaren vid handen, besöker olika platser och tider och stannar upp vid talande detaljer. Jag beundrar både henne minne och stilistik. Ville aldrig sluta läsa!