Den här veckan har jag nästan bara gjort typiskt föräldralediga saker som att gå barnvagnspromenad med en granne, vara på svenska med baby på bibblan och sångstund i kyrkan och hänga med andra mammor på mammaträff. Är själv förvånad över hur jag omfamnat min föräldralediga tillvaro och hur mycket jag uppskattar att sitta i ring på golvet och sjunga ”en kulen natt natt natt.” Förutom att gulla med mitt barn har jag även läst, sett och hört följande:

Läst 

Under påsken var det flera skribenter som hakade på helgens religiösa tema. Joel Halldorf beskrev i Expressen hur den kristna tron går stick i stäv med liberalismens vurmande för oberoende, SvD:s skribent John Sjögren ägnade sitt utrymme åt att vackert beskriva hur kärleken bär upp vår värld och DNs kulturchef Björn Wiman skrev om det post-sekulära samhället. Att de främsta kultur- och ledarsidorna väljer att lyfta fram påskens budskap ser jag som ett tecken i sig på att vi lever mitt i post-sekularismen. Även om de flesta svenskar uppger att de är icke-troende, finns religionen fortfarande närvarande, mitt i moderniteten och det materiella överflödet. Behovet av att söka rötter och finna sammanhang är stort och religionen blir en kraft att räkna med. Att skaffa sig post-sekulär kompetens kommer bli avgörande för att kunna navigera i det nya, religiösa landskapet. 

Sett

Nya avsnittet i senaste och sista säsongen av Skam. Är så glad för att Sana är huvudperson och att vi får en inblick i hur hon lever som troende muslim i ett sekulärt, norskt samhälle. Ändå är jag lite orolig för hur säsongen kommer att utvecklas. Precis som skribenten Lina Mattebo uttryckte så bra för ett tag sedan, undrar jag om de kommer lyckas beskriva Sana på ett trovärdigt sätt. Det finns så många diken de potentiellt kan trampa i, så många fördomar de kan förstärka. Men jag hoppas att de även denna gång låter Sana vara en komplex och underbar karaktär som inte reduceras till att enbart vara muslim.

Hört:

Min dotter säga ”Mamma” för första gången. Jag smälte! <3